Dette reisemålet har stengt for sesongen. Rett før sesongen starter igjen kommer siden til å bli oppdatert med informasjon om utflukter, trefftider etc.

Shopping

Om du vil shoppe litt i ferien skal du sette kurs mot Skiathos by. Det er et godt utvalg av butikker langs hovedgaten Papadiamantis Street, i sidegatene og i smugene opp mot gamlebyen. Her kan du handle klær, klokker, briller, vesker, suvenirer etc. Hovedgaten er ikke lenger enn at det tar ca. 10-15 minutter å spasere gjennom den, men det er lett å bruke mer tid i butikkene i sidegatene.

Shopping på Sporadene
Sporadene er ikke akkurat kjent som et shoppingparadis, men det er en del spennende butikker som selger klær, sko, smykker og diverse tilbehør. Mange suvenirbutikker på øyene selger blant annet t-skjorter, saronger og strandleker.

Viktig informasjon
For mange er shopping en morsom og viktig del av ferien, og minst like mange vil ha med seg et minne fra ferien når de reiser hjem. Men mye av det som selges på reisemålene er enten piratkopier eller produkter utvunnet fra dyr eller planter. Noen steder kan man også få kjøpt levende dyr. Derfor er det viktig å vite hvilke lover og regler som gjelder, både nasjonale og internasjonale.

Vurderer du å kjøpe en suvenir som helt eller delvis er utvunnet fra dyr eller planter, skal du vite at et veldig stort antall arter er beskyttet av internasjonale regler. For mange av disse produktene trenger du spesialtillatelse til å ta disse ut av landet, dette gjelder også for slikt som skjell og koraller. Husk at alle land beskytter sin kulturelle og historiske arv, og at majoriteten av alle historiske elementer er ulovlige å føre ut av de respektive landene.

Salg av piratkopier er en meget stor og lukrativ bransje over hele verden. Det kan være vesker, klær, sko, klokker, dvd-filmer, legemiddel, tv-spill etc. Husk at handel med, og kjøp av piratkopier er ulovlig. Den enkleste måten å skille piratkopi fra ekte vare er prisen. Hvis prisen virker for lav til å være sann, så er produktet sannsynligvis en piratkopi.

Kontakt alltid en ansvarlig myndighet ved kjøp av suvenirer eller andre gjenstander hvis du er i selv den minste tvil om hvorvidt de er lovlige og om du behøver tillatelse for å ta med gjenstanden ut av landet og inn i Norge. Hvis ikke risikerer du å bli sittende fast i tollen på reisemålet eller hjemme og dette kan føre til dyre bøter og i verste fall fengselsstraff.

Du kan også kontakte vårt personale på reisemålet hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder.

Hvile kontrollorgan finnes?
Cites, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna, ble etablert i 1973 for å sikre at internasjonal handel med ville dyr og planter ikke utgjør noen trussel for artenes overlevelse. Cites har i dag mer enn 160 medlemsstater og regelverket omfatter over 30 000 ulike vekster og dyrearter som enten er forbudt å handle med eller som krever særskilt tillatelse.

I Norge er det Tollvesenet som kontrollerer inn- og utførsel av varer, og det finnes en tilsvarende myndighet i det landet du besøker. Husk at visse vare kan være tillat å føre ut av det landet du besøker, men forbudt å ta med inn i Norge.

Kontaktopplysninger
Mer informasjon finner du på www.cites.org og www.toll.no